מהי הסיבה שרוב האנשים מעוניינים לבצע טיפול הלבנת שיניים?
רוב האוכלוסיה מבקשת חיוך מושלם יותר, שיניים אחידות ובעלות צבע זוהר ובהיר. חלק לא מבוטל סבורים כי השיניים שלהם כהות או צהובות מדי וכי השיפור העיקרי הנדרש הוא הלבנה. צבען של השיניים שונה מאדם לאדם, הולך ונעשה כהה עם הגיל ומשתנה גם בשל שחיקה של השיניים, עששת ושחזורים. טיפול הלבנת שיניים מאפשר להבהיר ולשנות את הגוון והצבע של השיניים הטבעיות בתהליך פשוט למדי, זול ובטוח שאינו פוגע בשיניים. זהו ללא ספק הטיפול הקוסמטי בעל יחס העלות תועלת הגבוה ביותר. בתהליך זה משנים את צבען של השיניים עצמן באמצעות חומרים החודרים אל השן ומפרקים את חומרי הצבע הנמצאים בתוכה, אין מדובר בצביעה או שחזור של השן אלא בשינוי פנימי שלה. עיקר השינוי נעשה בשכבת השן החיצונית – האמאייל.
החומר הפעיל ברוב החומרים המשווקים הינו קרבמיד פראוקסיד אשר מתפרק למי חמצן, אלו מחלחלים בדיפוזיה אל חומר שן ומחמצנים את חומרי הצבע שבה.
תהליך טיפול הלבנת שיניים
- אבחנה וטיפול מכין – בשלב הראשון יש לבצע בדיקה מדוקדקת אשר תתייחס למצבן של השיניים, להמצאות עששת או מחלת חניכיים, לרקע ולסיבות של שינוי הצבע אשר לעיתים דורשים טפולים בבעיה עצמה ולא טפול קוסמטי חיצוני. יש להתייחס מראש לסוג הצביעה – באם קיימת צביעה חיצונית על רקע של עישון, סוגי מאכל או שתיה הצובעים שיניים, חומרים כימיים ועוד יש להסירה בהליך של ניקוי מכני ולהבין כי כתמים מסוג זה עלולים לחזור בתלות בהתנהגותו של המטופל. לא כל סוג של צביעה פנימית ניתן לשנות בהלבנת שיניים. יש לאבחן מראש את הסיבה ולטפל בבעיה בצורה נכונה.
- הלבנה ביתית או במרפאה – הלבנה ביתית מבצעים באמצעות סד להלבנה העשוי חומר פלסטי שקוף. את הסד מכינים על פי מידה אישית של הלסתות. בתוך הסד מונח חומר ההלבנה בצורת ג’ל. יש להניח את הסד בפה למשך 3-6 שעות ביום בהתאם לריכוז החומר למשך תקופה של שבועיים שלושה. התהליך עדין וניתן לבקרה טובה. לעומתה הלבנה במרפאה מבוצעת בחומר מרוכז יותר לפרקי זמן קצרים. בד”כ נדרשות בין פגישה אחת לשלוש פגישות. יש הנוקטים הלבנה תוך שפעול החומר באור / לייזר. אין הוכחה חד משמעית שהלבנה בדרך זו מיעלת או מקצרת את התהליך.
- קיימים מוצרי הלבנה לשימוש עצמי – הנמכרים בבתי מרקחת בד”כ. החומר הפעיל במוצרים אלו הינו בריכוז נמוך יותר ושיטת ההנחה על השן פחות יעילה. יכולתם להגיע להלבנה משמעותית קטנה בהרבה.
- משחות שיניים להלבנה – מבוססות ברובן על חומרים אברזיביים , הן גסות יותר ממשחות השיניים הרגילות, מקדם השחיקה שלהן גדול והן פעילות בעיקר בהסרת כתמים חיצוניים. הבעיה בשימוש ממושך במשחות אלו הנה שחיקה ופגיעה בחומר השן. חלקן מכילות ריכוז נמוך של חומר הלבנה.
מתי לא ניתן או לא כדאי לבצע טיפול לבנת שיניים
טיפול הלבנת שיניים מתאים שהשיניים הקדמיות שלמות ובריאות יחסית, והבעיה העיקרית שלהן מבחינה אסתטית הינה צבען.
- כאשר השיניים הקדמיות כולן או חלקן משוחזרות על ידי כתרים, טיפול הלבנת שיניים לא ישנה את צבע הכתרים. במצב זה יש לשקול החלפת הכתרים לאחר ביצוע הלבנה של השיניים הטבעיות השכנות.
- גם שחזורים אחרים כגון סתימות יכולות להוות בעיה בעת ביצוע הלבנה. שחזורים אלו לא ישנו את צבעם ולעיתים יהיה צורך להחליפם לאחר הלבנה. שחזורים מסוימים כגון שחזורי אמלגם יכולים לשנות בעצם את צבע השן.
- נסיגת חנייכיים וחשיפה של שורש השן עלולה לגרום לרגישות בעת ביצוע הלבנה, בנוסף לכך הצבע הכהה של שורש השן החשוף לא ישתנה והתוצאה עלולה להיות פחות מרשימה.
- במי שסובל מרגישות של השיניים עלולה הלבנה להחריף את המצב ויש לשקול באם לבצע אותה. קיימות מספר שיטות למניעת הרגישות ולעיתים ניתן לשלב אותן עם ההלבנה.
- כתמים פנימיים ופגמים התפתחותיים מסויימים עלולים להיות מודגשים יותר בתהליך ההלבנה
- 6. חשוב להבין כי מידת שינוי הצבע מוגבלת ותלויה במצב השן בתחילת התהליך. השינוי יהיה יחסי לצבע בתחילת הטפול. כן יש לזכור כי כאשר צבע השן חום או אפור השינוי שיתקבל יהיה פחות ניכר.
בטיחות וסיבוכים
בשימוש מושכל ומבוקר אין כל סיכון בביצוע טיפול הלבנת שיניים וזה לא גורם נזק לשיניים. תופעות הלוואי העיקריות הנן הופעת רגישות של השיניים וגרוי של החניכיים. את אלו ניתן למנוע מראש ברב המקרים ולטפל באופן מיידי באחרים. תופעות אלו חולפות עם סיום הטפול. אין לבצע הלבנה בילדים מתחת לגיל 16 ובנשים בהריון או מניקות.
קבעו מועד לבדיקה מקדימה ובמידת האפשר כבר באותה פגישה ניתן יהיה להתחיל את התהליך תוך ביצוע מידות לסד לצורך ביצוע הלבנה.
/ 5.