מחלות חניכיים מתבטאות בדלקת בחניכיים, נסיגה של החניכיים, דימום, ריח רע, זיהומים ומורסות, תזוזה של השיניים ופתיחה של מרווחים ובסופו של תהליך עלולות להביא לאובדן השיניים. מחלות אלו שכיחות מאד ופוגעות בחלק ניכר מן האוכלוסיה כאשר כ 15% סובלים ממחלת חניכיים חמורה. מומחה למחלות חניכיים יידע לתת פתרונות לבעיות הללו, אך חשוב לדעת כי ניתן לטפל ולמנוע מחלות חניכיים ולעצור גם מחלות חניכיים חמורות ומתקדמות. לשם כך חשוב לבצע תחזוקה נכונה ברמה היום יומית – ניקוי והברשה עם מברשת ועזרים מתאימים לניקוי בין השיניים, להגיע באופן מסודר לניקוי והסרת אבנית ולהיבדק באופן קבוע. מחלת חניכיים מתקדמת ניתן לעצור על ידי טפולי חניכיים. טיפולי חניכיים אלו כוללים ניקוי עמוק (הקצעות) ולעיתים ניתוחי חניכיים.
הגורמים למחלות חניכיים
הגורם הישיר למחלת חניכיים הינו רובד החיידקים (פלאק( המצטבר על השיניים. כאשר מצטברת אבנית סביב השיניים קשה יותר לסלק את הפלאק ואף האבנית עצמה מהווה הגורם המגרה וגורם להתגברות המחלה. למחלת החניכיים גם רקע תורשתי – גנטי, היא פוגעת יותר במי שהוריו סובלים ממחלת חניכיים ובמקרים של מחלת חניכיים חמורה יש לבדוק גם את בני המשפחה. עישון מזיק באופן ישיר לחניכיים ומחמיר מחלת חניכיים קיימת. מחלות כלליות כגון סוכרת ובעיות מסוימות של מערכת החיסון יכולות להחמיר את מצבן של מחלות החניכיים.
שינויים הורמונליים כדוגמת הריון עלולים להעצים את התגובה הדלקתית ולגרום למחלת חניכיים חמורה יותר.
סוגי מחלות חניכיים
בדרגת החומרה הקלה מתבטאת מחלת החניכיים הכרונית בדלקת חניכיים של הרקמות הרכות שסביב השן. מופיעים אודם נפיחות ודימום. מחלה זו קלה יחסית לטיפול באמצעות סילוק מתאים של הרובד והאבנית בטפול עצמי ובעזרת השיננית. בדרגות החומרה הבאות מופיעה מחלת חניכיים הפוגעת במנגנון האחיזה של השן ובעצם שסביבה. מהרמה הבינונית בה ניתן לטפל בטיפול שמרני – טפול עצמי נכון וקפדני, הקצעות וסילוק אבנית ועד למחלה קשה עם אובדן תמיכה מתקדם, המובילה לזיהומים ומורסות, תזוזה של שיניים ופתיחת מרווחים ועד צורך בעקירת שיניים. במצבים מתקדמים נדרשים לעיתים גם ניתוחי חניכיים. מחלת חניכיים אגרסיבית מאופיינת בפגיעה בבני נוער ואנשים צעירים, מחלה זו יכולה להיות מפושטת בכל הפה או מקומית. במקרים אלו נדרש זיהוי מוקדם וטיפול מיידי כדי למנוע נזק גדול ואובדן שיניים.
אבחון של מחלות חניכיים ע”י מומחה למחלות חניכיים
מחלות החניכיים הנן מחלות כרוניות המתפתחות על פני שנים. לעיתים אין להן ביטוי חיצוני או שאינן מורגשות. אבחון מוקדם אצל מומחה למחלות חניכיים יכול להעשות בבדיקה פשוטה ובעזרת שני צילומי נשך. ככל שנקדים לאבחן נוכל למנוע את התפתחות מחלת החניכיים.
בשלבים מתקדמים של המחלה נעזר בצילומי סטטוס ובבדיקת חניכיים מקיפה הכוללת בדיקה של היקף הנסיגה, כיסים שנוצרו בחניכיים ותזוזה של שיניים.
טיפולי חניכיים – הטיפול במחלות חניכיים
הטיפול הבסיסי הינו התאמה של עזרים נכונים לניקוי ותחזוקה יום יומיים. החל ממברשת מתאימה ודרך כלים לניקוי בין השיניים כגון קיסמים דנטליים או מברשות מתאימות. הטיפול התקופתי אצל שיננית מהווה נדבך חשוב. תדירות הניקוי נעה בין אחת לחצי שנה במצבים קלים לאחת ל 3 חודשים ולעתים אף בתדירות גבוהה יותר. לעיתים יעשה סילוק האבנית אצל השיננית בהרדמה מקומית אם באמצעות משחה מקומית על גבי החניכיים ואם על ידי הרדמה מקומית. הצורך בהרדמה הינו אישי ונדרש יותר ככל שהמחלה מתקדמת.
הקצעות שורשים הנן השלב הבא בטיפול. במהלך הקצעות המבוצעות בד”כ בהרדמה מקומית מבוצע ניקוי וליטוש של פני שטח השורש מן המשקעים השונים שהצטברו עליו ומורחקת הרקמה הדלקתית מכיס החניכיים. ניתוחי חניכיים לאחר תקופת ריפוי של השלב השמרני נבדק מצב החניכיים ולעיתים יש צורך בניתוחי חניכיים בהם מבוצע ניקוי פתוח של כיסי החניכיים, מעצבים את מתאר העצם ומצמצמים את עומק הכיסים. קיימים גם ניתוחי חניכיים רגנרטיביים בהם ניתן ליצור מחדש חלק מרקמת העצם והחיבור בין השן לחניכיים. ניתוחים אלו ניתן לבצע רק במצבים מתאימים.
הנכם מוזמנים לקבוע תור לייעוץ ראשוני כדי לאבחן את מצב החניכיים שלכם ולהתאים טיפול מתאים.
/ 5.